Linda Huijsmans Teksten

Nieuws archief 2013

02-01-2013
De mogelijkheid om te verdwalen
De mogelijkheid om te verdwalen

Vandaag ruimde ik mijn agenda van 2012 op. Er viel een krantenknipsel uit. Ik weet niet meer wie het zei en waar hij het zei, wel dat het om een man ging die een been was kwijtgeraakt. De interviewer vroeg hem: Wat mis u nu het meest, behalve dan uw been? En de man antwoordde: 

 

'Niet zozeer het lopen als wel de mogelijkheid om te verdwalen. Lopen door de stad is altijd mijn lievelingssport geweest. Verdwalen was dan het hoogtepunt. Je komt op plekken die je niet voorzien had. Verdwalen heb ik grote Europese steden leren kennen. Dat is nu voorbij." 

 

Ik ben het met hem eens; (ver) dwalen is het mooiste wat er is, en de beste manier om je weg te leren vinden. 

 

Ik wens iedereen daarom voor 2013 het vermogen toe om zoveel mogelijk omwegen te maken! 

06-01-2013
Places like these
Places like these

Anish Kapoor in De Pont in Tilburg: 

I have places like these, you have places like these (2007) 

06-01-2013
Niets is wat het lijkt te zijn...
Niets is wat het lijkt te zijn...

Bij Anish Kapoor in De Pont

10-01-2013
Boekentip
Boekentip

 

 

Op Boekentip.nl  staat mijn tip: Kazernekind van Marlies Mielekamp, plus een interview met mij over Zo Nederlands Als Wat.  

 

'Met het verschijnen van ‘Kazernekind’ en andere boeken over dit thema, komt er hopelijk wat meer aandacht voor het verhaal van deze groep Nederlandse Molukkers. Het past bovendien naadloos in het thema van de Boekenweek in 2013: ‘Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden’. Hopelijk zorgt dat voor meer aandacht voor de geschiedenis van deze groep Nederlanders die nog te vaak over het hoofd wordt gezien.' 

 

 

Klik hier om het hele interview te lezen.

 

En hier om het boek direct te bestellen.

24-01-2013
Knellend Korset
Knellend Korset

De familie Woearbanaran in naoorlogs Nederland.

 

Lees hier de recensie in Moesson, het Indische Maandblad.

 

Servaas Maturbongs schrijft: 

 

 

'Onverbloemd en integer, ontluisterend en confronterend. Een vlotgeschreven verhaal.'

24-01-2013
Molukkers, Net Nederlanders
Molukkers, Net Nederlanders

 

Kester Feriks schreef een heel groot artikel in het decembernummer van East Magazine. 

Hij praat er over de Molukse geschiedenis in het algemeen, en mijn boek in het bijzonder.

 

Een paar citaten: 

 

‘Huijsmans focust op het ene gezin (...). Op deze manier maakt zij van de grote geschiedenis de persoonlijke geschiedenis. Door dit inzoomen wint ze aan diepte."

 

 

“Deze scène is goud waard en onthult onvoorstelbaar veel. Er staan meer, veel meer, van deze aangrijpende en loepzuiver neergezette momenten van tragiek in Zo Nederlands Als Wat.”

 

 

“Die laatste bladzijden over de eeuwenoude rituelen hebben mij bijzonder geroerd.”

 

“De loep die de auteur legt op een familie in de grote geschiedenis, zorgt voor een heel persoonlijk document.”

 

“Prachtig”

 

Lees het artikel hier helemaal

05-02-2013
Ga nooit recht op je doel af
Ga nooit recht op je doel af

 

 

Net als merken en bedrijven zijn schrijvers en journalisten altijd op zoek naar een goed verhaal. Als journalist krijg ik ze vaak kant-en-klaar aangeleverd, maar als schrijver ben ik nieuwsgieriger naar wat ik niet meteen zie. Om die reden probeer ik zoveel mogelijk rond te dwalen om te ontdekken waar ik eigenlijk moet zijn.


Graag neem ik jullie mee tijdens één van deze ‘ontdekkingsdagen’ om te laten zien hoe verhalen voor een professionele journalist en schrijver ontstaan. Hopelijk een nuttige les voor bedrijven en merken die zoeken naar de juiste inhoud en insteek voor hun verhaal. Want verhalen, die vind je volgens mij overal zolang je maar goed durft te kijken.


Lees hier mijn eerste blog voor Storytellingmatters en geef je mening!  

25-02-2013
Oude verhalen zijn net zo goed nieuw
Oude verhalen zijn net zo goed nieuw

 

Is Detroit een stad in verval of juist in opkomst? Het is maar hoe je het bekijkt. 

Nu op de site van Storytelling Matters, mijn blog over de mogelijkheden die verandering biedt. , en hoe oude verhalen nieuwe verhalen worden. En omgekeerd. 

 

 

Verandering is even onvermijdelijk als zenuwslopend. Je weet wat je hebt, maar hoe zal dat morgen zijn? Die onzekerheid biedt in mijn optiek een uitgelezen kans om iets nieuws te beginnen. Het verhaal van Detroit is daar een mooi voorbeeld van. Is het een oude stad, die zijn beste tijd heeft gehad? Of is het een hypermoderne 21e-eeuwse stad in opkomst? Het is maar hoe je het bekijkt. In de ruïnes van gisteren ligt ook al het verhaal van morgen. Maar wie durft dat onder ogen te zien? Als journalist op zoek naar verhalen, geloof ik dat het vooral een kwestie is van perspectief. Om te durven kijken. Op zoek naar de mogelijkheden die je nog niet direct ziet. 


Lees meer 

 

28-02-2013
Molukkers in Deventer
Molukkers in Deventer

De Openbare Bibliotheek in Deventer heeft een leuke affiche gemaakt van mijn lezing in de Boekenwee 

Molukkers in Nederland, is een lezing die ik samen met Marlies Mielekamp geef, op 20 maart om 20 uur. Iedereen is welkom. We vertellen over onze boeken, laten foto's zien en lezen stukjes voor.

 

Ik heb er zin in! 

01-03-2013
Molukse Literaire Middag
Molukse Literaire Middag

Het Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers organiseert tijdens de Boekenweek een literaire middag. Aansluitend bij het thema: Gouden tijden, zwarte bladzijden'  lezen en vertellen schrijvers, journalisten, studenten en jongeren persoonlijke verhalen over hoe onvrijwillige veranderingen en doelbewuste keuzes ons leven kunnen veranderen.  

 

 

De middag begint om 13 uur. Ik lees voor om 15.50, meteen na Sylvia Pessireron. 

page loading