Linda Huijsmans Teksten

Nieuws archief 2009

28-01-2009
Ons Dorp

 

Waar loop je van weg als je besluit je volwassen leven door te brengen in een grote stad? Van het vooruitzicht je leven te slijten in een kleine gemeenschap met mensen die allemaal zo’n beetje hetzelfde leven leiden als jij. Die in dezelfde rijtjeshuizen wonen, getrouwd zijn, kinderen hebben en een baan in de buurt. Daar loop je voor weg.

Bijna 25 jaar geleden besloot ik te verhuizen naar de grootste stad. Er wonen veel verschillende mensen die heel uiteenlopende levens leiden, saai kon het daar onmogelijk zijn. Vanochtend liep ik de koffiesalon binnen. Kind naar school gebracht, eerste afspraak pas over een uur, krantje mee, lekker. De rij is lang en groeit snel aan terwijl ik op mijn beurt sta te wachten. Wie komen er binnen en waar praten ze over? Moeders, bijna uitsluitend moeders, die hun kinderen naar school hebben gebracht, hun eerste afspraak pas over een uur hebben of helemaal geen afspraken, ze praten over de kinderen, hun huis, de school; hun leven.

Ook de grote stad is een één grote gemeenschap van vele kleine dorpjes. En of je nou wilt of niet, ongemerkt raak je vanzelf in dat dorp verzeild waar iedereen hetzelfde leven leidt als jij.

 

06-02-2009
Bouwvakkers
Bouwvakkers

 

 

Iedere werkdag om drie uur precies, komt er een kleine optocht vanuit de chique Hermitage naar buiten. De anders zo stille gracht is voor even blauw gekleurd. De mannen dragen allemaal een spijkerbroek, sweaters en bodywarmers in alle verwassen vormen van blauw die er bestaan. Een heeft elke dag gele klompen aan, alsof hij zo even bij zijn koeien gaat kijken. Ze dragen een ultragrote lunchtrommel in hun hand. De grootste zijn van het formaat koelbox, de kleinste toch al gauw een forse schoenendoos.

Zouden ze vanochtend zelf die zestien boterhammen gesmeerd hebben die daarin zaten? Het pak melk erin gestopt, de thermoskan koffie gezet en drie bananen van de fruitschaal gepakt?

Ze lopen in een lange rij naar de Weesperstraat waar busjes klaar staan. Niemand praat, ze lopen achter elkaar aan, zwijgend. Als straks het busje optrekt om hen terug te brengen naar Almelo, of Doetinchem, vallen ze een voor een in slaap. De wekker ging vroeg vanochtend.

Als de hele rij uit het zicht is, komen er nog twee donkere mannen de hoge voordeur uit gewandeld. Op hun dooie akkertje nemen ze hun witte bouwhelm van hun hoofd. Geanimeerd kletsend slenteren ze achter de rest aan.  En het gekke is, zij hebben koelbox nog lunchdoos bij zich.

 

 

 

28-02-2009
De Lesbo Encyclopedie komt er aan!
De Lesbo Encyclopedie komt er aan!

Ze ligt nog bij de drukker, maar de media beginnen langzaam wakker te worden:

De Lesbo-encyclopedie komt er aan!

 

Donderdag 5 maart verschijnt een groot stuk  in Trouw,

 

Vanochtend een interview bij Cappuccino op Radio 2.

 

Wie volgt?

08-03-2009
Ze is er!
Ze is er!

Mirjam, Anya en ik hebben ons levenswerk aan de hele wereld gepresenteerd!

Op 6 maart nam Tosca Niterink het eerste exemplaar in ontvangst en deed meteen een suggestie voor een andere titel: De Grote Potatlas.

Misschien iets voor de 2e druk...

 

Klik hier voor foto's en hier voor een filmpje van de presentatie.

 

Ze ligt nu in de winkel dus koop haar en leg haar op de koffietafel om er eindeloos in te bladeren, te kijken en te lezen.

17-03-2009
Failliet? Dan doen we het zelf wel
Failliet? Dan doen we het zelf wel

Lees vandaag in de Volkskrant of in Volkskrant Banen, mijn artikel over ontslagen werknemers die na een faillissement met een aantal collega's samen een doorstart maken. Positief nieuws in tijden van crisis!

15-05-2009
Dan heb je ook wat...
Dan heb je ook wat...

 

Jaren geleden had ik een plan om bushaltes te gaan fotograferen. Op de Veluwe zag ik een hele mooie oude, half verweerde scheef gezakte kubus staan. Het prikkelde mijn verbeelding zoals ze daar in al haar eenzaamheid en verlatenheid langs de weg stond In gedachten zag ik er kinderen uitstappen voor hun zomerkamp, en gezinnen op weg naar de camping.

Het is er nooit van gekomen, de volgende dag vonden andere dingen zichzelf weer veel belangrijker.

Een tijdje geleden viel mijn oog op een tweedehands boekenmarkt op het boek Hollandse Haltes. Vol met foto's van bushaltes en daarbij beschouwingen van Martin Bril. Hij was net een paar dagen dood toen het boek mij vond, want zo voelde het.

Dat was dubbel toeval. Ik las zijn columns onregelmatig, was niet zo’n zelfverklaarde fan als zoveel anderen de afgelopen weken bleken, maar soms zat er wat moois tussen. Zoals dit:

 

Zoeken heeft dus

nauwelijks zin, maar

vinden wel

 

De kunst is zo te leven

Dat het je overkomt

 

die klaarheid af en toe

 

En nu blijken we dus het gevoel voor bushaltes te delen:  

 

'Vertrekken en thuiskomen, dat is de essentie van de bushalte, en daarin ligt het drama. Je moet er oog voor hebben, en verbeeldingskracht – maar dan heb je ook wat.'

15-06-2009
Symmetrie
Symmetrie
17-06-2009
Zonsondergang boven de Rai
Zonsondergang boven de Rai

Een heel mooie foto van de lucht die ik elke dag vanuit mijn raam zie. Zelden neem ik de tijd om lang te blijven kijken. Nu wel!

Hij is van Fedor de Lange

17-06-2009
New Ideas Old Buildings
New Ideas Old Buildings

Bijna twintig jaar staat er al geen muur meer in Berlijn. De stad ruimt op, de stad vergeet, Berlijn heeft geen geduld voor het verleden.

 

Lees hier verder

30-06-2009
Andere Wereld
Andere Wereld

 

Roze Zaterdag in Den Haag. Het was druk, het weer was goed en aan het eind van de middag werd de sfeer lekker los. Toen ik me omdraaide zag ik opeens een vrouw vlak achter me. Ze stond met gevouwen handen en krampachtig opgetrokken schouders voor zich uit te prevelen. De menigte was blij dat ze zichzelf kon zijn en zij ging daar, met alles wat ze in zich had, tegen in.

page loading