Linda Huijsmans Teksten

Interviews & Reportages

Leve de man van de SRV

De rijdende winkel, zo gewoon in de jaren zeventig, dreigt uit te sterven. Tegelijkertijd heeft de moderne consument juist behoefte aan service tot vlak voor zijn deur, en zou ook de sociale functie weleens belangrijk kunnen blijken. Er gloren dus nieuwe mo­gelijkheden voor ‘de SRV-man’. Als hij als ‘mobiele ondernemer’ maar hip en onmisbaar wil worden.

Lees mijn reportage in Vrij Nederland

SRV-man_Vrij_Nederland.pdf

Wereld Erfgoed

 

De Chinese Muur, de toren van Pisa en de indrukwekkende Taj Mahal kent elke Nederlander. Minder bekend zijn ons eigen Woudagemaal of de droogmakerij De Beemster. Toch staan ze allemaal op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Maar wat betekent dat eigenlijk?

werelderfgoed.pdf

Reizen per vrachtschip

Ooit was de boot het enige vervoermiddel voor wie ver wilde reizen. Nu de hele wereld binnen handbereik ligt, kiest een groeiende groep juist bewust voor deze vorm van reizen. Als gast op een vrachtschip bijvoorbeeld. Die reis maakte ik zelf, en het was onvergetelijk. Verwacht niet de luxe van een cruise, wel absolute rust, oneindige vergezichten en een ontspannen verblijf in een volcontinu bedrijf.

 

Vrachtschip_-_Wegener.pdf

Aan een half woord genoeg

 

Met je vader in het bedrijf of een boek schrijven met je dochter. Het is inspirerend en gemakkelijk, je ként elkaar. Grootste valkuil: de familierol.

Lees mijn interviews met o.a. vader en dochter Jan en Sanne Terlouw, en de bedenker van Corpus Experience Henri Remmers en zijn dochter Anouck in het Financieele Dagblad.

 

aan_een_half_woord_genoeg.pdf

Circus Jetje

Circus Jetje’, zo noemt Annejet van der Zijl (1962) de storm van aandacht en publiciteit rond haar werk en persoon. Twee jaar werkte ze ‘op haar zolderkamer’ aan Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt. Dat werd zo’n succes dat ze besloot de tijd te nemen voor een klein project waar aanvankelijk niemand in geloofde. Maar Sonny Boy betekende haar definitieve doorbraak, al verbaast ze zich nog steeds over het publicitaire circus waarin ze zelf de hoofdact is.

AnnejetvanderZijl.htm

Rudi Fuchs spreekt

Alles liever dan eeuwig herinnerd te worden als de ex-directeur van het Stedelijk Museum. Rudi Fuchs probeerde een novelle te schrijven over Joost van den Vondel en Rembrandt van Rijn, maar "dat kan ik nu eenmaal niet", ontdekte hij. Wat hij wel kan is heel goed kijken en dat deed hij naar de schilderijen, etsen en tekeningen van de meester in Rembrandt spreekt.
Lees het uitgebreide interview dat ik deze zomer met hem had.

RudiFuchs.htm

Linda de Mol: Kijkcijfers, jaaa!

Van boegbeeld van de Tros naar boegbeeld van Talpa. Linda de Mol waagt zich weer aan een nieuw tv-avontuur. Voor het geld hoeft ze het niet meer te doen. Waarom dan wel? 'Omdat ik verslaafd ben aan adrenaline'

Linda_de_Mol.htm

Hello Everybody

Hij was correspondent in het Midden-Oosten en schreef een boek over zijn ervaringen. Vanaf morgen presenteert hij Zomergasten. Na vijf jaar overleven gaat Joris Luyendijk zes weken “gewoon een avondje tv kijken en lekker kletsen”.

Luyendijk.htm

Rome door schrijversogen

Wie zich voorneemt een literaire wandeling door Rome uit te zetten, haalt zich een onmogelijke opgave op de hals. Waar moet je beginnen? En waar houdt het op? Cicero en Seneca, Goethe en Keats of Henry Henry James? 
Andrea Vreede had niet de illusie dat ze daar nog iets nieuws aan toe te voegen had. De magie van Rome daarom een boek geworden waarin haar persoonlijke helden centraal staan. Van de populaire volksdichter Belli en de schilder Caravaggio tot Christina van Zweden.  
Een wandeling door het Rome van Andrea Vreede.  

Rome.pdf

Eerst zweten, dan praten

 

Werk en prive lopen steeds meer door elkaar. Daarom is het zaak af en toe het hoofd leeg te maken en lichaam en geest in balans te brengen. Fysieke inspanning en een goed gesprek blijken een gouden combinatie.

 

fd_zweten_en_praten.pdf
page loading