Linda Huijsmans Teksten

Berlijn

Het verhaal van twee steden

Amsterdam zakt weg uit de top van populaire steden, terwijl Berlijn juist uit een opmars bezig is.
Beide burgemeesters aan het woord over het belangvan citymarketing, de noodzaak van een goedeslogan en de vraag wat dat nou is, een slimme stad.

FD_Amsterdam-Berlijn.pdf

Flotte Kiste


Ze bieden meer ruimte dan een Porsche en zijn sportiever dan een BMW. Althans, dat beweert de eigenaar van de Nederlandse Fietsfabriek, die sinds mei in de Prenzlauerberg in Berlijn klanten probeert te werven.

Lees hier de hele tekst uit de Berliner Zeitung.

Flotte_Kiste.doc

1e Nederlandse smartphone app voor Berlijn

 

Berlijn laat zich het beste op de fiets ontdekken. De stad is rijk aan fietspaden en met deze nieuwste fietsroute hoeven er nooit meer losse papieren, plattegronden of reisgidsen mee.
De route is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen mij, AbelLife en Odyssee Reisgidsen. Odyssee geef kwalitatief hoogstaande reisgidsen uit, AbelLife digitaliseerde al meer dan driehonderdfiets-, wandel- en vaarroutes. Beide organisaties werken voor een doelgroep van toeristen, op zoek naar authenticiteit en beleving.      

Metamorfose
De smartphoneroute begint in het centrum van Berlijn waar de hoofdstad in korte tijd een metamorfose heeft ondergaan met het nieuwe regeringscentrum, de Reichstag en de Brandenburger Tor (foto rechts). De fietstocht van bijna 30 kilometer leidt daarnaast langs zichtbare en onzichtbare resten van de Muur, door het hippe Prenzlauerberg, over de imposante Karl-Marx-Allee en door het alternatieve Kreuzberg. 
 
Horeca en Biergärten
Onderweg is er voortdurend aandacht voor de leukste horeca, trendy stadsstranden en de vele, soms goed verstopte, Biergärten. Fietsen zijn overal in Berlijn te huur, ook bij het startpunt van deze route.  
 
Tweetalig
De route kost € 4,99 en is te downloaden via de gratis AbelLife app. Na het downloaden is geen internetverbinding meer nodig. De app is geschikt voor iPhone en Androidstoestellen. De route is zowel in het Nederlands- als in het Engels beschikbaar. 
 

Hoe Berlijn met haar geschiedenis omgaat

De Balzaal in Clärchens Ballhaus
De Balzaal in Clärchens Ballhaus

 

New Ideas need Old Buildings. Daarom scoren creatieve startups zo goed in Berlijn. 

Berlijn is een  'Stad im Wandel' wat letterlijk 'verandering' betekent, maar wat je best vrij kunt vertalen als Stad aan de wandel. Overal staan grote gebouwen leeg omdat de oude huurders vertrokken zijn. Als er andere mensen in trekken ontstaan er vanzelf nieuwe ideeen. Als een tweedehands jas die verrassend goed blijkt te passen en je daardoor het gevoel geeft dat je een deel van jezelf hebt teruggevonden dat je eerder kwijt was.

Daarom gebruikt de Berlin Fashion Week oude gebouwen, betoogt Vincent Kompier; nieuwe ontwerpen tussen oude bakstenen; daar volgt de inspiratie vanzelf. 

Lees hier mijn essay over de stad aan de wandel, of online:  

 http://www.verwijl.nl/?id=63

verwijl_new_ideas_need_old_buildings.docx

Voormalige Joodse Meisjesschool Berlijn

Deze school heeft jarenlang op slot gezeten. Tijdens de Biennale van 2006 gingen de deuren voor het eerst open. Nu, in 2012 is het een mooi voorbeeld van de nieuwe manier waarop Berlijn met haar geschiedenis omgaat. De grote voormalige joodse meisjesschool in de Auguststrasse is sfeervol opgeknapt. Het is geen school meer, maar een verzameling galeries, restaurants, waaronder een kosjer, en een museum. Een attractie in het hartje van de hippe oude stad.

 

Neem er vooral een kijkje als je in Berlijn bent, en klik hier voor de voorpret: http://www.maedchenschule.org/ 

Berlijns Internetwonder

'Opeens' is Berlijn de stad voor nieuwe internet startups. Met als grootste succesverhaal het Nederlands Gidsy. 

Lees hier het artikel van Merlijn Schooneboom in de Volkskrant.

Maar eerlijk is eerlijk, Sprout was eerder met een verhaal over Booming Berlin

Verken Berlijn op de fiets!

Verken Berlijn op de Fiets
Verken Berlijn op de Fiets

 

Weekendje Berlijn? Verken de stad op de fiets!

 

Zes routes laten je elk een ander aspect van het leven, de geschiedenis en de schoonheid van Berlijn zien. Kies of je langs  de Berlijnse Muur wilt fietsen, door het hippe Prenzlauer Berg, het alternatieve Kreuzberg of de voormalige glorie van de DDR wilt bekijken. 

 

Koop ze alle zes in een handig boekje, of bestel ze per stuk, als PDF of in een app voor je mobiele telefoon (Android en Apple) op: www.fietsen-in-Berlijn.nl 

Fietsen in Berlijn met je mobiele telefoon

Scan de QR code en ga direct naar de appstore
Scan de QR code en ga direct naar de appstoreScan de QR Code. Download Abellife op je telefoon. Daarbinnen vind je alle  routes die je kunt kiezen. 

qrcode_app_berlijn1.png

Als beste gestest

Als je iemand serieus moet nemen op het gebied van vergelijkende tests, is het de Consumentenbond wel. Als die dus in zijn Reisgids van mei fietsroutes in Berlijn test, en die van mij tot beste uitroept... wie twijfelt er dan nog? ;-) Vijf sterren!

test_fietsroutes_berlijn_consumentenbond_mei_2011.pdf

Quality Stories

Berlijn heeft meer geschiedenis dan goed is voor een stad. Ze is gebouwd voor tien miljoen mensen, maar nu wonen er nog maar een dikke drie miljoen. Zij haasten zich ongemakkelijk door de veel te brede straten naar hun veel te grote huizen. Daarom lijkt het vaak zo stil in Berlijn. Ooit paste de stad als een oude jas om zijn bewoners, maar nu zitten die opgescheept met een afdragertje van een grote broer die spoorloos verdwenen is. Wat moeten ze met al dat verleden? Ze trekken het ceintuur zo strak mogelijk aan en kijken erbij alsof het de laatste mode is.
Gefluisterde_Verhalen_2.doc
page loading