Linda Huijsmans Teksten

Nieuws archief 2018

04-06-2018

You Are Here - Trompenburgstraat

You Are Here - Trompenburgstraat

 

De Trompenburg is geen rivier

(of: waarom Rivierstaete precies in de Rivierenbuurt past)

 

Berlage maakte school met rechte lijnen, maar aan de rand van deze kaart is het een rommeltje. Toen hij zijn Plan Zuid mocht gaan tekenen, kreeg hij letterlijk carte blanche. De weilanden en de polders werden uitgegumd en de zuidkant van de stad werd een blanco vlak waarop hij naar hartenlust zijn rechte lijnen kon gaan zetten.

En dat deed hij.

Op deze kaart is het ordelijke raster dat de basis vormt voor zijn nieuwe wijk al duidelijk op te zien. Juist daarom valt het zo op dat het aan de rand zo ontzettend rommelig is. En wat doet die scheve straat daar, middenin die leegte?

Lees verder

 

04-06-2018

De vlucht omhoog

De vlucht omhoog

Het is lastig om als vluchteling in Nederland weer een baan op je eigen hoge niveau te vinden. En we maken het ze ook niet gemakkelijk; de ene universiteit erkent een Syrisch diploma wel, de andere niet. Met snuffelstages, vrijwilligerswerk en veel inzet, lukte het deze drie mensen toch! 'Ik vind het bijzonder dat iedereen hier zijn mening mag geven. Dat wordt zelfs van je verwacht. In Syrië is de baas de baas.' 

 

Lees de drie interviews online 

Of als pdf

22-04-2018

You-are-here: Kalverstraat 27, Sociëteit Onder Ons

You-are-here: Kalverstraat 27, Sociëteit Onder Ons

Voor een huis dat graag onzichtbaar wil zijn, staat het op de meest onwaarschijnlijke plek van de stad. Middenin de uitbundige Kalverstraat bevindt zich een strak, klassiek pand zonder deur en zonder kleur. Dag in dag uit trekt een eindeloze stroom mensen eraan voorbij zonder het te zien. En dat is precies de bedoeling.

 

Lees verder --> 

 

26-02-2018

De Druppel

De Druppel

Het is zaterdagavond. Via Facebook krijg ik een contactverzoek van een man die ik niet ken. Ik besluit hem te negeren.

Zaterdagavond, later. Ik krijg een appje van een goede vriendin. Ze stuurt me een fotootje van een klein plaatje waarin letters gegraveerd staan. Dat had ze van die onbekende man gekregen.

Erik Bosch is zo’n man die graag met een metaaldetector door bossen en over weilanden loopt en daar van alles vindt. Vaak is het rotzooi, een enkele keer iets van grote archeologische waarde, maar dit is van onschatbare waarde.

Die druppel is het KNIL-plaatje van Adam Woearbanaran. Zijn naam is verkeerd geschreven – als Warbanaran – maar zijn geboortedatum en nummer kloppen.

Ik schreef een boek over Adam: Zo Nederlands als Wat en zo heeft Erik ons gevonden. Adams weduwe zal het plaatje binnenkort krijgen. Voor haar en voor Adams kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen is het een cadeau van onschatbare waarde.

Als schrijver van dit verhaal ben ik vooral blij met dit schitterende toeval. Daarom schrijf ik zo graag non-fictie verhalen, denk ik. Dit verzin je niet.

27-01-2018

Uitwaaien in Overijssel

Uitwaaien in Overijssel

Behalve journalistieke producties, schrijf ik af en toe ook 'branded content': onafhankelijk geschreven teksten, maar wel in opdracht. Zo reed ik op 1 dag van de Holterberg naar de Weerribben in Overijssel. Ik stapte in de terreinwagen van boswachter Ine Nijveld en reed met haar over de Sallandse Heuvelrug. En 's middags lag er een bootje voor me klaar, waar ik met Egbert Beens een uitgebreide tocht door de smalle slootjes in de Weerribben heb gemaakt. We legden aan voor een oude eendenkooi en hij wees me op sporen die bevers hadden achter gelaten. 

 

Lees hier het artikel 

06-01-2018

Interviews - Vijf nieuwe Nederlanders over onze feestdagen

Interviews - Vijf nieuwe Nederlanders over onze feestdagen

Met humor vertellen vijf nieuwe Nederlanders in weekend magazine FD Persoonlijk over hun beleving van de Hollandse feestdagen. 'Feesten lijken hier wel vergaderingen. Iedereen staat en praat, praat, praat!'

 
 

 

Lees hier de vijf verhalen