Linda Huijsmans Teksten

Nieuws archief 2013

10-12-2013

Met verhalen vechten tegen aids

Met verhalen vechten tegen aids

Natuurlijk, aids is erg, en hiv een groot probleem. Dat weten we hier in de westerse wereld heus wel. Het punt is, dat in onze omgeving niemand meer sterft aan deze ziekte, omdat iedereen toegang heeft tot medicijnen en de noodzakelijke zorg. We geven geld  en één keer per jaar op 1 december dragen we een rood lintje om te laten zien dat het ons wel iets kan schelen. Wat kunnen we verder nog doen? Aan StopAidsNow! de lastige taak om te zorgen dat deze verwoestende ziekte toch op onze agenda blijft staan.  Daarvoor zet de organisatie de eerste voorzichtige stappen richting storytelling. 


Lees hier verder op mijn blog bij StorytellingMatters

05-12-2013

You can't get away

You can't get away

Detroit is failliet. Hoewel de  stad van Motown en de Amerikaanse auto's volgens sommigen voorzichtig aan een revival bezig is, moet er eerst een schuld van 18 miljard dollar afgelost worden. 

 

Het doet me denken aan Sugar Man die al zong: je komt er nooit meer weg: 

 

Born in the troubled city
In Rock and Roll, USA
In the shadow of the tallest building
I vowed I would break away
Listened to the Sunday actors
But all they would ever say

That you can't get away from it
No you can't get away
No you can't get away from it
No you can't get away

21-10-2013

'Je herkent talent pas voor de camera'

'Je herkent talent pas voor de camera'

 

Liesbeth Bakels, directeur van Moeder Anne Casting blijft zich erover verbazen over het verschil dat een camera kan maken. 

Ook een echt talent is Timo. Hij is pas 9, maar speelde al in commercials van Jumbo, Campina en Samsung. Hij ziet er leuk uit; hij heeft nog dat schattige, dat aaibare, maar belangrijker is dat hij goed luistert. "Je kunt hem sturen. En hij is geduldig. Tijdens de opnames komt het wel eens voor dat urenlang niemand naar je omkijkt. Timo kan zichzelf goed vermaken. Hij wil graag beroemd worden en hij begrijpt hoe het werkt. Die gedrevenheid en die instelling maken hem tot een echt talent."

 

Lees hier het hele verhaal

11-10-2013

Soms groeien bomen tot in de hemel

Soms groeien bomen tot in de hemel

Als je het maar wilt zien... 

10-10-2013

"Jullie zijn goed. Punt."

"Jullie zijn goed. Punt."

Ronald Florijn won twee keer Olympisch goud en is tegenwoordig in dienst van de Koninklijke Nederlandse Roeibond verantwoordelijk voor de opleiding van jonge talenten. 

 

"Mijn aanpak lijkt op die van Louis van Gaal. We trainen bepaalde vaardigheden en in de wedstrijd wil ik die terugzien. Winst of verlies is daarbij dus veel minder belangrijk.  Lees hier het hele artikel dat verscheen in Management Team. Met foto's van Duco de Vries.  
03-10-2013

'Je eigen ego opzij zetten'

'Je eigen ego opzij zetten'

 

 

"Zingen is 20 procent techniek en 80 procent psychologie. Talent is een combinatie van een opvallend stemgeluid en het vermogen mensen te raken. Als zanger ben je kwetsbaar; er zit niets tussen jou en je publiek. Om mensen te ontroeren, moet jij je dus bewust zijn van wat zich binnen in jou afspeelt. Dat is je gereedschap. Die ontdekkingstocht kan confronterend zijn, zeker voor jonge mensen."


Zangcoach Babette Labeij vertelt hoe ze talent herkent en ze vervolgens opleidt. De foto is van Duco de Vries 


Klik hier voor het artikel in MT.18-09-2013

Room with a view

Room with a view

Heel bijzonder; een interview met uitzicht op mijn eigen huis... 

Mooi hoe de Amstel hier kronkelt, en wat is de Rivierenbuurt toch groen....

 

Toch blijf ik em afvragen hoe indrukwekkend  het uitzicht vanaf de allerhoogste etage van de Rembrandttoren wel niet moet zijn! Dat is nog tien trappen hoger dan deze suite... 

30-08-2013

Broodje Aap

Broodje Aap

Lang geleden, toen er nog grenzen en douanekantoren bestonden, fietste een man met een grote rugzak van Nederland naar België. De douanier hield hem staande en vroeg wat hij in die rugzak vervoerde. ‘Zand’, antwoordde de man. ‘Verder niets’. Is dit waar of niet waar? En hoe belangrijk is dat eigenlijk? Lees mijn blog over dit Broodje-Aap-Verhaal bij Storytellingmatters.

 

Of op mijn nieuwe Bloggerspagina.

06-06-2013

De dag waarop Arjen Robben eindelijk een held werd

De dag waarop Arjen Robben eindelijk een held werd

Op mijn blog op Storytelling Matters, een bijdrage over Arjen Robben, of liever gezegd; over dé wedstrijd van Arjen Robben. Daarin streed hij tegen zijn reputatie van eeuwige tweede, de man die nog nooit een belangrijke finale won. Behalve als een voetbalwedstrijd is die finale ook te lezen als een heldenverhaal, die volgens de wetten van Joseph Campbell als een klassieke mythe verloopt.


Lees hier verder bij Storytelling Matters

28-05-2013

Storytelling event

Storytelling event

Ik maak deel uit van de kleine online community Storytelling Matters. Ik schrijf blogs over verhalen zoeken, vinden en maken. Over hoe je van details die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben, een nieuwe werkelijkheid kunt creëren.

 

Maar, eerlijk is eerlijk, met mijn ervaring  als journalist  en schrijver vond ik het fenomeen 'storytelling' toch vaak wat zweverig. Veel zaken leken me vanzelfsprekend. Dat je het wie, wat, waar, wanneer en waarom moet beginnen. Dat je research doet en interviews moet houden om op het werkelijke verhaal te stuiten. Dat je je in je hoofdpersonen moet verdiepen. Dat soort dingen.

 

Vorige week was er een live event in Utrecht. In een sfeervolle werfkelder ontmoetten  bloggers en panelleden elkaar, die normaal vooral achter hun eigen schermpjes zitten te werken. Marlies Pulsford en Nienke Elenbaas hielden een presentatie en dankzij hun verhalen, en de gesprekken met mijn 'collega's' werd het al een stuk concreter. 

Dat het een vak is, verhalen vertellen. En dat corporate stories en literatuur in wezen vergelijkbaar zijn. Hun wereld bestaat uit helden, conflicten, beproevingen en overwinningen. 

 

Ik kan niet wachten om weer nieuwe verhalen te gaan zoeken. Je vindt ze bij Storytelling Matters. En op deze site, natuurlijk. 

page loading