Linda Huijsmans Teksten

Nieuws

12-11-2021

Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld

Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld

 

Na een jarenlange strijd is op 19 september 2021 het Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld. Alle namen zijn er vereeuwigd van de meer dan 102.000 Nederlandse Joden en 220 Sinti en Roma die weggevoerd zijn en vermoord en nooit een graf hebben gekregen. Voor NC Magazine van het Nationaal Comité 4 & 5 Mei, interviewde ik drie generaties nabestaanden die vertellen wat dit monument met hen doet.

 
10-09-2021

Schrijvers Bart Chabot en Willem Philipsen: 'Droom groots of ga naar huis'

Schrijvers Bart Chabot en Willem Philipsen:

 

 

Bart Chabot en Willem Philipsen delen niet alleen een grote liefde voor popmuziek, ze schreven ook allebei een boek over hun hersenaandoening. Voor Chabot bleek het aanleiding om romans over zijn eigen leven te gaan schrijven. Voor Philipsen is het een manier om te laten zien dat je jezelf altijd opnieuw kunt uitvinden.

Ik sprak hen voor Libris' Vol van Boeken.

30-06-2021

Het verdienmodel van Rens Lieman

Het verdienmodel van Rens Lieman

 

Rens Lieman (32) is freelance journalist. Hij werkte onder meer voor NRC en Esquire en schreef het boek Uber voor Alles, over de schaduwkanten van de on demand-economie. Inmiddels werkt hij als freelance onderzoeksjournalist. Kan hij daar een beetje van rondkomen? Voor de Nieuwsbrief van Lira stelde ik hem 7 vragen over zijn verdienmodel

 (foto: Tobias Bos)

30-06-2021

Docent Creatief Schrijven

Docent Creatief Schrijven

Zo, die is binnen!

 

Na een roerige tijd waarin fysieke en online lessen elkaar afwisselden, ben ik nu officieel gediplomeerd Docent Creatief Schrijven. Je mag ook gewoon Schrijfdocent zeggen.

Wat dat inhoudt? Dat ik na de zomer weer weer cursussen ga geven in verhalende journalistiek, literaire non-fictie en het gebruik van narratieve technieken in teksten. Dus: wil je leren hoe je interessante personages maakt, een spanningsboog opbouwt, aantrekkelijke scenes schrijft en zintuigen gebruikt om je lezers te boeien? 
Wil je je teksten verdiepen of eindelijk eens werk maken van je (levens)verhaal?

Stuur me een mailtje, dan houd ik je op de hoogte van de startdata. De lessen zullen afwisselend fysiek (in Amsterdam) en online gegeven worden: info@lindahuijsmans.nl


Overigens start ScriptPlus in september met een nieuwe opleiding. Dus als je mijn collega wilt worden…schrijf je in! De opleiding biedt een leuke combi van veel zelf schrijven en anderen beter te laten schrijven.


24-01-2021

Hanna Obbink over haar moeder Johanna ter Steege

Hanna Obbink over haar moeder Johanna ter Steege

Voor Onder Ons in FD Persoonlijk, sprak ik met actrice Hanna Obbink (Achtstegroepers huilen niet) over haar carrière en haar band met haar moeder Johanna ter Steege.

 

‘We zijn altijd al heel close geweest. Dat zouden we ook zijn als we niet hetzelfde vak hadden gekozen. We lijken op elkaar, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Daar kun je niet omheen. We spreken dezelfde taal. We begrijpen hoe de ander­ in elkaar zit en waarom ze doet wat ze doet.’

 

Lees hier (gratis) het hele interview

(foto Alek)  

 

 

20-11-2020

Interview Stefan Hertmans & Jeroen Olyslaegers

Interview Stefan Hertmans & Jeroen Olyslaegers

 

Stefan Hertmans en Jeroen Olyslaegers mengen zich graag in het debat over de actualiteit in Vlaanderen, maar hun boeken spelen zich in het verleden af. “Zo'n verhaal komt aan je mouw trekken, alsof het wil dat jij het schrijft."
Mijn interview met beide Belgische schrijvers staat deze maand in Vol van Boeken, verkrijgbaar in iedere Libris Boekhandel. 
En ook gewoon hier te lezen

 

 

 

19-10-2020

Abdelkader Benali: 'Schrijvers realiseren zich niet hoeveel macht ze hebben"

Abdelkader Benali:

Abdelkader Benali (1975) debuteerde op zijn 21e met de roman Bruiloft aan zee. Daarna schreef hij behalve romans gedichten en theaterstukken, won de Libris Literatuurprijs, maakte televisieprogramma’s en stond zelf op het podium. Hij kreeg de Gouden Ganzenveer voor het enthousiasme waarmee hij jongeren weet te bereiken. Voor Lira Nieuws stelde ik hem 7 vragen over zijn verdienmodel. "Bedrijven en scholen zien ons graag komen. Die waarde lijken we zelf niet goed in te kunnen schatten."

Lees hier het hele interview.

 

 

 

(Foto: Bob Bronshoff) 

25-09-2020

75 verhalen over 75 jaar Verenigde Naties

75 verhalen over 75 jaar Verenigde Naties

 

 

Op 24 oktober 1945 zijn de Verenigde Naties opgericht. Bijna 75 jaar geleden dus. Ter gelegenheid daarvan sprak ik met Dorine van der Wind en Deirdre Enthoven met 75 mensen over hun ervaringen. Van een Vietnamese bootvluchteling tot een hulpverlener in Moria op Lesbos, van Eliot Higgins van Bellingcat, tot Tanja en Miel; de dochter van een fanatieke NSB'er en de zoon uit een Joodse familie die samen hun verhalen doorgeven aan volgende generaties. Lees ze alle 75 hier:

 

https://75jaarvn.vrijheid.nl/nl

15-07-2020

Leven met Tegenslag

Leven met Tegenslag

In oktober is het zo ver. Dan verschijnt de bundel met een selectie van onze Tegenslag-interviews uit het FD. Ik schreef de verhalen, met Eke Mannink en Grieteke Meerman. Mark Horn maakte alle foto's.
Leven met Tegenslag verschijnt bij Atlas Contact en is nu te koop! Bestel het bij je lokale boekhandelaar. 

22-06-2020

'Er zit geen enkele logica in een vergismoord'

Janke Verhagen had nog nooit van het woord gehoord, tot ze er zelf mee te maken kreeg; vergismoord. Haar partner werd doorzeefd met kogels die voor een ander bedoeld waren. Ze ging door een ingewikkeld rouwproces: ‘Het valt gewoon niet te begrijpen’.

 

page loading